Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Σαλονικιώτικα 3


49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης   (14-23 Νοεμβρίου 2008)

 

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Νοέμβριος  είναι συνυφασμένος με μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, Φυσικά, μιλάμε για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο θα διεξαχθεί και φέτος από 14-23 Νοεμβρίου 2008. Για δέκα μέρες η πόλη μας γίνεται το επίκεντρο των απανταχού κινηματογραφόφιλων και υποδέχεται κορυφαίους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που «μπλέκονται» όμορφα με το κοινό κάθε ηλικίας. Επιβάλλεται, να παρακολουθήσετε έστω και κάποιες ταινίες για πολλούς λόγους. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι θα γοητευτείτε από το μη εμπορικό χαρακτήρα των περισσότερων, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με κινηματογραφικές δημιουργίες κρατών, που δεν προσεγγίζουν αλλιώς τις αίθουσες τις χώρας μας και να παρακολουθήσετε αφιερώματα σε διαφορετικούς κάθε χρονιά σκηνοθέτες. Ακόμη, θα δείτε πρώτοι και ταινίες, που θα προβληθούν πολύ αργότερα στις αίθουσες στο ευρύ κοινό, Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αισθανθείτε τον παλμό της διοργάνωσης και να αποτελέσετε και εσείς ένα στοιχείο στο γαϊτανάκι της κουλτούρας.


Φέτος, το Φεστιβάλ έχει αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, ο οποίος τόσα χρόνια δίνει αξιόλογα έργα, τόσο ως προς τα θέματα που διαπραγματεύεται, όσο και στη σκηνοθετική προσέγγισή τους. Ο λαμπερός κόσμος των εφέ και των μεγαλεπήβολων σκηνικών του Χόλυγουντ απουσιάζει, δίνοντας τη δυνατότητα πιο αυθεντικών και χειροπιαστών τεχνικών αποτύπωσης με έμφαση στην ερμηνεία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε και τις τουρκικές συμμετοχές, όπως και εκείνες των βαλκανικών χωρών. Φέτος, Οι «Ματιές στα Βαλκάνια» πραγματοποιούν αφιέρωμα στις ρουμανικές ταινίες μικρού μήκους προβάλλοντας τα νέα ταλέντα αυτής της χώρας, που ξεχωρίζουν για τη δυναμική κινηματογραφική τους γραφή. Στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλονται η δουλειά των πολυβραβευμένων Βέλγων δημιουργών Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον ιδιοσυγκρασιακό Άγγλο σκηνοθέτη Τέρενς Ντέιβις. Τέλος, οι «Μέρες ανεξαρτησίας»  θα αποδώσουν φόρο τιμής στο σπουδαίο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ουσμάν Σεμπένε,  μια εμβληματική προσωπικότητα του αφρικανικού κινηματογράφου, που «έφυγε» τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, θα προβληθούν νέα ταλέντα από τη σύγχρονη ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή της Αμερικής.


 Πολύπλευρο, πολυπολιτισμικό και πλαισιωμένο με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απευθύνει τη δική του πρόσκληση-πρόκληση να ζήσουμε και να εμβαθύνουμε στη μαγεία της μεγάλης οθόνης νιώθοντας πραγματικά περήφανοι για την καθιέρωση και εξέλιξη του θεσμού. Η ίδια η αφίσα της φετινής  49ης διοργάνωσης καταδεικνύει καθαρά την ταυτότητα του Φεστιβάλ με βασικά συστατικά τις έννοιες “βλέπω” και “παρακολουθώ”  με εικαστική απόδοση. Αποτελείται από μία μονοκονδυλιά, με κυρίως ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, αφού αντικατοπτρίζει μια ανθρώπινη μορφή, με κύριο στοιχείο το μάτι, τονίζοντας το οπτικό μέρος του θεάματος στον κινηματογράφο και διατηρώντας πάντα ως σημείο αναφοράς το θεατή. Λοιπόν, σας πείσαμε? Εμείς τουλάχιστον θα είμαστε πιστοί και στο φετινό ραντεβού!! Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!!


INFO  Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.filmfestival.gr
 

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP