Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Ραδιοφωνικές περιπλανήσεις 3

Στην ελληνική επικράτεια η ύπαρξη ραδιοφωνικών σταθμών με πολιτιστικό προσανατολισμό τείνει να είναι ουτοπία. Ειδικότερα στην μπάντα των FM  της Θεσσαλονίκης ελάχιστες είναι οι αντίστοιχες επιλογές με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης.

 

Αρκετά πια με την επαναλαμβανόμενη μετάδοση των ελληνικών και ξένων επιτυχιών από την πλειοψηφία, δυστυχώς, των σταθμών!! 100-200  χιλιοπαιγμένα τραγούδια δεν είναι ό,τι ορίζει την έννοια της μουσικής!! Η Ελληνική Ραδιοφωνία ευτυχώς έδωσε αρκετή έμφαση με την αναμετάδοση του αθηναϊκού Τρίτου προγράμματος  (92 FM), του οποίου η ισχύς εκπομπής ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα μόλις πριν μία τετραετία περίπου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι παρά την τοποθέτηση νέων αναμεταδοτών , ακόμη δεν καλύπτει το σύνολο της Ελλάδας. Η μετάδοση εκπομπών λόγου και τέχνης, κλασσικής μουσικής, τζαζ και άλλων ήχων, οι οποίοι κατέληξαν να είναι «εξωτικοί» λόγω διαθεσιμότητας αποτέλεσε την όαση στο μονότονο μοτίβο του ραδιοφωνικού τοπίου της πόλης. Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο 9,58 της τοπικής ΕΡΤ3 με αξιόλογα αφιερώματα και ειδικές εκπομπές. Αν εξαιρέσουμε και το Studio 3 (FM 103,5), που προάγει την παραδοσιακή μουσική, από εκεί και πέρα…το χάος!!

 

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην αντίστοιχη προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης με το FM 100,5 ( σταθμό «Λόγου και Τέχνης» ), που για την ακρίβεια μεταδίδεται στους 100,6. Θλίβομαι, γιατί μια τόσο σημαντική παρουσία υποβιβάζεται σε σχέση με τα ισχυρά αδέρφια της, τα FM100 και FM101. Καταρχήν η εμβέλεια του σταθμού είναι πολύ περιορισμένη. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ακούγεται καλά. Αν φτάσετε όμως στο Δερβένι, αλλάζετε αυτόματα…ακούσματα, μια και πλέον μεταδίδεται πεντακάθαρα και με RDS το Ράδιο Λαγκαδά, που θα σας συνοδεύει και στο νομό Κιλκίς και όπου λογικά θα ακούγατε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης με εμβέλεια Χορτιάτη. Το γεγονός αυτό, με καθιστά καχύποπτο και πιστεύω, ότι το FM 100,5 μεταδίδεται μάλλον από το Φιλίππειο, σαν να έγινε «συμφωνία κυρίων».  Δεύτερο λυπηρό γεγονός είναι, ότι η συχνότητα  100,6 προορίζεται για τη μετάδοση του ραδιοφώνου της Βουλής σύμφωνα με το χάρτη συχνοτήτων. Επομένως, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι ο σταθμός Λόγου και Τέχνης έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα κοντινή!! Ούτε λόγος φυσικά για το χώρο του διαδικτύου. Λάμπει διά της παντελούς απουσίας του!!!

 

Ένας ακόμη εξαιρετικός σταθμός, που μεταδίδει μουσική απ’όλα τα πλάτη του πλανήτη συνθέτοντας ένα πολύχρωμο παζλ είναι και ο Kosmos 93,6 και πάλι μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ωστόσο, η μετάδοση περιορίζεται στην αντίστοιχη συχνότητα μόνο στην Αττική. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να βολευτούμε με τη μετάδοση μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα www.kosmos936.gr , διαβάζοντας  μουσικά νέα (ναι, καλά υποψιάζεστε, πάλι αφορούν εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα!!). Η ποιότητα μετάδοσης είναι απαράδεκτη για το έτος 2008 (20 kbps, 22 kHz), αλλά αυτό συμβαίνει με το σύνολο των προγραμμάτων του κρατικού φορέα στο διαδίκτυο. Κρίμα!!

 

Και πάλι τη λύση έρχεται να δώσει το Ιντερνέτ. Μπορεί το «ράδιο Π» να σταμάτησε τις μεταδόσεις του, αλλά υπάρχει το αντίστοιχο Radioart. Πληκτρολογήστε www.radioart.gr. Θα κατευθυνθείτε σε μία λιτή σελίδα με ένα banner καλλιτεχνικών ασπρόμαυρων φωτογραφιών και τις συνδέσεις στα streams του σταθμού. Μετά από λίγα λεπτά ακρόασης, ήχοι τζαζ, λάτιν, ελληνικής αλλά και διεθνούς μουσικής θα έχουν πλημμυρήσει τα αυτιά σας και ίσως θα έχετε ήδη αποκτήσει μια νέα συνήθεια ακρόασης.

 

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι και γνωστά βιβλιοπωλεία προσπαθούν να προάγουν το πολιτιστικό ραδιόφωνο. Επισκεφθείτε το site www.ianosradio.gr  του ομώνυμου βιβλιοπωλείου. Ναι, καλά διαβάσατε!! Εκτός από το ύφος μουσικής, το οποίο είναι αντίστοιχο του παραπάνω (λογικό, αφού την επιμέλεια του προγράμματος έχει το radioart), θα ακούσετε ζωντανά και κάποιες από τις εκδηλώσεις του Ιανού (παρουσιάσεις βιβλίων κλπ.). Συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα για λεπτομέρειες.

 

Σε αντίθεση με τη χώρα μας, θα διαπιστώσετε, ότι μπορείτε να βρείτε εύκολα ραδιοσταθμούς κυρίως κλασσικής μουσικής επιλέγοντας την ακρόαση μέσω Ιντερνέτ των αντίστοιχων του Τρίτου προγραμμάτων άλλων χωρών. Π.χ. στη Γερμανία το ρόλο αυτό αναλαμβάνει το 2ο ή 4ο πρόγραμμα των κρατιδίων (MDR2, Bayern 4, HR2, SWR2  κ.ά. ).  Ακούστε τους μέσω του http://web.ard.de/radio/radionet/ και κάντε και μία σύγκριση στην ποιότητα μετάδοσης! Φυσικά, η Αυστρία διέθεσε το 1Ο Πρόγραμμα ΟΕ1 (mms://stream4.orf.at/oe1-wort), αποκλειστικά για κλασσική  μουσική. Το βρετανικό BBC διαθέτει στην κατεύθυνση αυτή το RADIO 3 (www.bbc.co.uk/iplayer/console/radio3/), ενώ ψηφιακά και μέσω διαδικτύου και το BBC 7 με εκπομπές λόγου και θεατρικά έργα. Η ύστατη λύση ακούει πάντα στο όνομα shoutcast (www.shoutcast.com), 1.FM (www.1.fm) και άλλες μουσικές «πύλες»…

 

Εν κατακλείδι, ακόμα και μέσα στη μονοτονία των FM της πόλης μας, έχετε εναλλακτικές προτάσεις για να ακούσετε αυτό το «κάτι διαφορετικό». Μην ξεχνάτε, ότι εσείς ελέγχετε το δέκτη ή τον υπολογιστή σας και σε κάθε περίπτωση η πλεύση με το ρεύμα ή τις μόδες της εποχής δε συνεπάγονται πάντα την άριστη επιλογή…Καλή ακρόαση!!

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP