Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ 5


ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η Θεσσαλονίκη μπορεί σίγουρα να περηφανεύεται για την πρωτοπορία της στο χώρο της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ωστόσο, έχει ακόμη ένα λόγο να διατηρεί αυτά τα σκήπτρα και αυτός δεν είναι άλλος από την προαγωγή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έτσι, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης και όρους Χορτιάτη επιτρέποντος, η πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου ξετυλίγεται καθημερινά σε δύο συχνότητες.

 

Στους 102,3 των FM συναντούμε  το ραδιόφωνο των ακριτών του Πόντου με την επωνυμία «ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ». Ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελεί ένα από τα κυριότερο μέσα ενημέρωσης των Ποντίων στην βόρεια Ελλάδα, αφού πληροφορεί σε μόνιμη βάση για όλες τις  δραστηριότητες συλλόγων, όπως επίσης και για  εκδηλώσεις , ομιλίες , εκθέσεις, που διοργανώνονται τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχει ένα σημαντικό κοινό του ποντιακού ελληνισμού, που διαμένει και σε άλλες χώρες, αφού μεταδίδεται σταθερά και μέσω διαδικτύου μέσα από την ιστοσελίδα http://www.akritestoupontou.gr

 

 

Ένα δεύτερο  σημείο αναφοράς για όλους τους ποντιακούς συλλόγους που ενημερώνουν και ενημερώνονται για διάφορες δραστηριότητες που αφορούν τον ποντιακό Ελληνισμό αποτελεί ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), από τους 101,3 των FM. Θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, καθώς ξεκίνησε να εκπέμπει στα τέλη του 1988, όταν η ελεύθερη ραδιοφωνία έκανε τα πρώτα βήματα στη χώρα μας. Η συνέχεια της ιστορίας του ήταν ταραχώδης, αφού για κάποιο διάστημα εξέπεμπε έντεχνη ελληνική μουσική και μετονομαζόμενος σε «Σταθμός 101,3», πράγμα το οποίο προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του ΕΣΡ για εκχώρηση του δικαιώματος εκπομπής σε τρίτους και εκπομπή με λογότυπο διαφορετικό από το δηλωθέν. Παρόλα αυτά, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου επανήλθε στον αρχικό του προσανατολισμό και πλέον αποτελεί έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας με τις ποντιακές κοινότητες. Η λήψη του στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι ικανοποιητική, ωστόσο, αν κινείστε σε κάποιες περιοχές, όπως η παλιά παραλία, στα Μετέωρα και σε κάποια άλλα μεμονωμένα σημεία των δυτικών συνοικιών θα αντιμετωπίσετε  παρεμβολές από το ισχυρό «Ράδιο Όλυμπος 101,5» , το οποίο εκπέμπει απέναντι από την Πιερία (πού είσαι ψηφιακό ραδιόφωνο; ). Επίσης, η καθαρότητα του σήματος γενικά είναι κάπως χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Ράδιο Ακρίτες 102,3. Το πρόγραμμα του σταθμού μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Π.Ο.Π.Σ http://www.pontosforum.gr. Ωστόσο, η ένστασή μας αφορά την περιστασιακή εκπομπή μ’αυτόν τον τρόπο, αφού τις περισσότερες φορές, που συνδεθήκαμε δεν ακούγαμε τίποτα. Ελπίζουμε να διορθωθεί το πρόβλημα σύντομα!

 

Επιπλέον, εύλογα πετύχαμε εκπομπές ποντιακής μουσικής και στο «Ράδιο Μαχητής» του Κιλκίς στους 87,8 των FM, αλλά η λήψη του είναι ανέφικτη στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά αρχίζει από τη Νέα Σάντα και μετά. Αντίθετα, στην παραλία της πόλης ακούμε καθαρά σταθμούς από το Πολύκαστρο λόγω άλλου σημείου εκπομπής. Ακούστε το «Ράδιο Μαχητής» και πάλι μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα http://www.maxitis.gr/proti.htm ,  όπου θα μπορείτε να διαβάσετε και την αντίστοιχη εφημερίδα σε μορφή pdf.

Τέλος, μέσα από τη διεύθυνση  http://www.radiopontos.gr  έρχεται μια ακόμη πρόταση ποντιακού ραδιοφώνου από τον πολιτιστικό Σύλλογο Παλαγίας Αλεξανδρούπολης με δυνατότητα περιήγησης σε σελίδες κουζίνας και χρήσιμων πληροφοριών εκδηλώσεων και στοιχείων της ποντιακής παράδοσης. Όποιο ραδιοσταθμό κι αν ακούσετε σας ευχόμαστε καλή ακρόαση!!

 

 

7 σχόλια:

Έλενα και Πολύχρωμα Όνειρα 16 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:24 μ.μ.  

Γιάννη μου πολύ επιμορφωτική η ανάρτηση....ΦΙΛΙΆ ΠΟΛΛΑ η Θεσσαλονίκη είναι υπέροχη.....καλό βράδυ

molemou 17 Φεβρουαρίου 2009 στις 1:47 π.μ.  

AMA SOU PO OTI APOPSE ME EKANES KAI AKOUSA PONTIAKI MOUSIKI;KAI MOU ARESE KIOLAS STO 101;3POLI OMORFA XOREFTIKA TRAGOUDIA MONO POU DEN TA KATALABENA OLA TA LOGIA;KALHMERA KAI PALI APO ENA XIONISMENO MONAXO

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS 18 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:17 μ.μ.  

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

ΕΛΛΗΝ VS CHAOS 19 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:35 μ.μ.  

ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΕΨΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Ι.Σ.Ε., ΕΦΗΥΡΑΝ “ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ” ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

http://diasvsmetatron.blogspot.com/2009/02/blog-post_18.html

παπαρουνα 23 Φεβρουαρίου 2009 στις 9:31 π.μ.  

AKΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ!!!

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS 23 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:43 μ.μ.  

KAΛΗΣΠΕΡΑ.ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΒΓΗΚΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΜΟΥ.ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ;ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

AATON 23 Μαρτίου 2009 στις 11:22 μ.μ.  

Θα σχολιάσω Γιάννη σε παλιά σου ανάρτηση, μα τώρα την ανακάλυψα, και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό. Κάλιο αργά παρά ποτέ δε λένε;

Πολύ ωραία λοιπόν και ενημερωτική, ιδιαίτερα για μας που ζούμε έξω, και ένα παρα πάνω για μένα που είμαι και πόντιος..
Την αγάπη μου αδερφέ μου, θα χαρώ να σε γνωρίσω κι απο κοντά όταν έρθω Ελλάδα με το καλό
Νίκος

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP