Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Θεάματα και θάματα! 4


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (AUSTRALIA)

Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μια Αγγλίδα αριστοκράτισσα,  η λαίδη Σάρα Άσλεϊ (Nicole Kidman) καταφτάνει στη βορειοδυτική Αυστραλία προκειμένου να συναντήσει το σύζυγό της, ο οποίος  έχει αγοράσει μια μεγάλη έκταση γης για την εκτροφή βοοειδών. Ωστόσο το βρίσκει νεκρό κι έτσι αναγκάζεται να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, ενώ συνειδητοποιεί  με τη βοήθεια των Αβοριγίνων υπηρετών του ράντσου, ότι επρόκειτο για  προμελετημένη δολοφονία. Η λαίδη αναλαμβάνει άμεσα τη διαχείριση της περιουσίας, που εποφθαλμιούν οι ντόπιοι μεγαλογαιοκτήμονες. Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς η Σάρα πρέπει να προσαρμοστεί στο σκληρό και άγριο περιβάλλον της Αυστραλίας άλλα και σ’ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής ερχόμενη αντιμέτωπη με τη διαφθορά του τόπου. Παράλληλα δένεται συναισθηματικά με τους ντόπιους κατοίκους και ιδιαίτερα με ένα  Αβορίγινο αγόρι-μιγά, που έχει την καθοδήγηση του μάγου-παππού του. Όταν ένας ανταγωνιστής επιχειρεί να κλέψει το κοπάδι της λαίδης, εκείνη αποφασίζει να το πουλήσει  σε ένα μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια του στρατού. Για το λόγο αυτό ζητάει τη βοήθεια ενός θαρραλέου, άξεστου, αλλά και γοητευτικού κτηνοτρόφου του Ντρόβερ (Hugh Jackman). Μαζί, λοιπόν,  αναλαμβάνουν να οδηγήσουν ένα κοπάδι 1.500 βοοειδών μέσα από την αχανή έρημο της κεντρικής Αυστραλίας ερχόμενοι αντιμέτωποι απέναντι σε άκρως επικίνδυνα εμπόδια και με τελικό προορισμό το Ντάργουιν, που σύντομα θα βρεθεί στη λαίλαπα του πολέμου. Η αμοιβαία αρχικά απέχθεια λόγω των ετερόκλητων χαρακτήρων τους  θα εξελιχθεί σε αλληλοκατανόηση και ερωτική έλξη ανάμεσά τους…

Εφτά χρόνια μετά το «Moulin Rouge!» (2002) ο Μπαζ Λούρμαν επιστρέφει δυναμικά με μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Η ταινία έχει αναμφίβολα επικές διαστάσεις. Πρόκειται μια ρομαντική περιπέτεια με στοιχεία western, αλλά και δράματος, ενώ ταυτόχρονα, ανάμεσα σε μια γρήγορη εναλλαγή γεγονότων, θίγει και μερικά καίρια ζητήματα της αυστραλιανής πραγματικότητας, όπως είναι οι Αβοριγίνες ιθαγενείς ως  αναπόσπαστο κομμάτι του πολυπολιτισμικού  μωσαϊκού της χώρας. Το αποκορύφωμα του δράματος έρχεται μέσα από το βομβαρδισμό του Ντάργουιν από τους Ιάπωνες και όλων όσων  επακολουθούν.

Η ταινία ίσως επιχειρεί να θυμίσει  σε κάποια σημεία  το «Pearl Harbor», το «Πέρα από την Αφρική»  ή το «Όσα παίρνει ο άνεμος» . Αν και δεν είμαστε σίγουροι, αν τελικά το καταφέρνει, το βέβαιο είναι, πως πρόκειται για μια αυστραλιανή υπερπαραγωγή, η οποία παράλληλα προβάλλει το εξωτικό αυστραλιανό τοπίο συμβάλλοντας στην τουριστική προώθηση της χώρας. Από κει και πέρα είναι ένα μελόδραμα με γενναίες δόσεις από όλα: έρωτα, μίσος, θάνατο, πόλεμο, κοινωνική αδικία, δράση, περιπέτεια, χιούμορ, τρυφερότητα, μαγεία, ακόμη και το γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα παρέμβαση του «από μηχανής Θεού».

Η εκτεταμένη διάρκεια της «Αυστραλίας» (165 λεπτά) θα μπορούσε να κουράσει το θεατή. Ωστόσο, η καταπληκτική φωτογραφία, ο πλούτος των εφέ και η εξαιρετική μουσική επένδυση υποστηρίζουν αυτό το θεαματικό εγχείρημα. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι καλές, αν και σε κάποια σημεία δίνουν την αίσθηση της υπερβολής εμφανίζοντας υπέρμετρη προσπάθεια υποστήριξης του σεναρίου. Το τελευταίο είναι απόλυτα προβλέψιμο και δεν έχει καμία πολυπλοκότητα, οπότε από μόνο του θα μπορούσε να ήταν ίσως και αδιάφορο και οπωσδήποτε θα έκανε «κοιλιές» λόγω της έκτασής του. Όλα όμως τα παραπάνω στοιχεία δρουν επικουρικά και συντονισμένα, ώστε μας προσφέρουν ένα λαμπερό παραμύθι με το απαραίτητο «happy end» !!  Θα σας προτείναμε, λοιπόν, να δείτε την ταινία, αν θέλετε να εισπράξετε όλη αυτή τη θεαματικότητα και να χαλαρώσετε ευχάριστα για ένα τρίωρο χωρίς βαθύτατους προβληματισμούς και ερμηνείες τυχόν μηνυμάτων, που θα ήθελε ο σκηνοθέτης να «περάσει» στο θεατή. Βασικά θα κατανοήσετε τη μαγεία της μακρινής ηπείρου, όπως προκύπτει από τη συνύπαρξη και τις ισορροπίες μεταξύ αρχαίων πολιτισμών απόλυτα εναρμονισμένων με τη φύση και των λευκών αποικιοκρατών, οι οποίοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να πλουτίσουν και να γίνουν οι κυρίαρχοι της περιοχής! Στα παραλειπόμενα σημειώστε και το γεγονός, ότι μια μπαλάντα της ταινίας το «Drovers ballad» γράφτηκε και ερμηνεύεται από τον Elton John! Τι άλλο θέλετε, λοιπόν? Επιλέξτε μόνο μια κινηματογραφική αίθουσα με άνετα καθίσματα και καλή οθόνη, εφοδιαστείτε με ποπ κορν, αναψυκτικά ή όποιο άλλο θερμιδογόνο συνοδευτικό προτιμάτε και…καλή σας διασκέδαση!! 

 

5 σχόλια:

Εξύμνoς 12 Ιανουαρίου 2009 στις 7:02 μ.μ.  

Καλησπερα φιλε μου! Αν θελεις να σου στειλω προσκλησουλα ωστε να μπορεις να διαβαζεις το blog μου (διοτι το κλειδωσα) στειλε μου το mail σου να σε κανω add

Καλα να περνας!!

Σοφία 13 Ιανουαρίου 2009 στις 12:23 μ.μ.  

Δεν είχα σκοπό να την δω, αλλά μου κίνησες την περιέργεια...

ο δείμος του πολίτη 13 Ιανουαρίου 2009 στις 11:49 μ.μ.  

Θα συμφωνήσω με τη Σοφία. Δε θα το έβλεπα, αλλά κάτι άναψες μέσα μου και μάλλον θα πεταχτώ μια βόλτα.

molemou 16 Ιανουαρίου 2009 στις 1:31 π.μ.  

GIANARA KALISPERA ELPIZO NA TO DO THN DEUTERA NASE KALA ME TIN ENIMEROSI POU MAS KANIS KAI NA MH TELO TORA TA PAO

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS 17 Ιανουαρίου 2009 στις 8:30 μ.μ.  

AΦΟΥ ΤΟ ΛΕΣ ΘΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ.

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP