Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Σχολιάζω, άρα υπάρχω!! 5


"Γιορτή των Αγγέλων 2008"

 

Τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα ακολουθώντας τη νοοτροπία του εξωτερικού μπαίνει στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τα τέλη Νοεμβρίου. Έτσι, όλοι έχουμε τη δυνατότητα και να χαρούμε περισσότερο μια ούτως ή άλλως σύντομη περίοδο και να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για τις αντίστοιχες…δραστηριότητες (ψώνια, δώρα, προγραμματισμό ταξιδιών κλπ.), οπότε τονώνεται αυτόματα και η εμπορική κίνηση. Στη Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη πλέον «Γιορτή των Αγγέλων» σηματοδοτεί εδώ και δέκα χρόνια την έναρξη αυτής της περιόδου με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και του παραδοσιακού καραβιού στην πλατεία Αριστοτέλους πλαισιωμένη από μουσικά σχήματα. Αρχικά, είχα σκοπό να εντάξω την περιγραφή της γιορτής στα «Σαλονικιώτικα», ωστόσο η εξέλιξή της δικαιολογεί καλύτερα την παρουσία της στους σχολιασμούς.

 

Εύστοχη ήταν η επιλογή της ημερομηνίας και της ώρας της εκδήλωσης. Η 1η Δεκεμβρίου φέρνει συνειρμικά στο νου όλων την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του 2008, ενώ η Δευτέρα είναι μια μέρα που ευνοεί την παρακολούθηση της γιορτής και από εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, τα οποία εκείνο το απόγευμα ήταν κλειστά. Αντίστοιχα και η ώρα έναρξης (19:00) ήταν απολύτως κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Βέβαια, έτσι, δεν τονίστηκε η «Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS»  με όλα τα σημαντικά μηνύματα που έπρεπε να περάσουν στον κόσμο. Στη γιορτή έγινε μια σύντομη και απλή αναφορά στη μέρα με μάλλον χλιαρό τρόπο παρουσίασης.

 

Παρουσίαση? Ωχ, χτυπήσαμε ευαίσθητο σημείο!! Και φέτος, το αγαπημένο παιδί της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης ο Κώστας Μάντζιος ήταν ο βασικός παρουσιαστής της γιορτής. Τον συνόδευε όχι η κυρία Λεριά, ως αναμενόταν, αλλά ο εξίσου αγαπημένος από τα δημοτικά media Χρήστος Δόκαλης. Κάπου εδώ άρχισαν τα ευτράπελα, αφού ο τελευταίος «ταπωνόταν» συνέχεια από τον Κώστα Μάντζιο!! Δυστυχώς, δεν προλάβαινε να ολοκληρώσει πρόταση και τσουπ, ο Κωστάκης κατέστρεφε  τη σοβαρότητα της παρουσίασης!! Καθόλη τη διάρκεια επαναλάμβανε γελοίες προτάσεις του τύπου «δεν σας ακούω» και «τώρα θα κάνουμε ησυχία και τώρα..φασαρία»!! Προφανώς προσπαθούσε να «ζωντανέψει» το δικαιολογημένα νωθρό κοινό, αλλά έδειχνε να απευθύνεται σε επίπεδο κατώτερο του νηπιαγωγείου!! Επιπλέον, εξεθίαζε συνέχεια το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλο (στο «γλείψιμο» είναι μάστορας) και φυσικά έκανε διαφήμιση στην καινούργια του τηλεοπτική εκπομπή με το σαχλό τίτλο…ΦάτσαBook!! Δύο φορές ανέφερε ότι θα ακουγόμασταν ως το…Σύνταγμα, δηλώνοντας έτσι τους ευσεβείς πόθους του να συνεχίσει την καριέρα του στην πρωτεύουσα, πράγμα που δεν το βλέπουμε εύκολα να συμβαίνει!! Είπε πως στη γιορτή παρευρίσκονταν 60.000  άτομα!! Ναι, καλά διαβάσατε, ενώ εμείς προσωπικά κινηθήκαμε σχετικά άνετα ως το κέντρο της πλατείας, στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας. Πάνω από τη Μητροπόλεως, η πυκνότητα του κόσμου ήταν πολύ μικρότερη.

 

Το άλλο βαρετό και δυστυχώς αναγκαίο τμήμα της Γιορτής των Αγγέλων ήταν οι λόγοι του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κυρίου Γάκη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κυρίου Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος άναψε και το διακόπτη του φωτισμού. Παραδόξως και οι δύο ήταν συντομότατοι και λακωνικοί στις ομιλίες τους, ενώ αίσθηση έκανε και το καλόπιασμα προς τη νεολαία (νέοι πιθανοί ψηφοφόροι, βλέπετε) αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες ηλικίες του κοινού!! Όπως πάντα, μετά το πέρας των ομιλιών και τη φωταγώγηση ακολούθησε η καθιερωμένη πλέον πανδαισία πυροτεχνημάτων!!

 

Το τεχνικό μέρος της γιορτής έδειξε και πάλι την ανικανότητα των διοργανωτών, οι οποίοι, έπειτα από δέκα συναπτά έτη, δεν έχουν καμία πια δικαιολογία να εμφανίζονται δυσλειτουργίες. Έτσι, 10 λεπτά μετά την αργοπορημένη έναρξη της γιορτής (19:30 αντί 19:00), η γιγαντοοθόνη δίπλα σχεδόν από τη στάση του ΟΑΣΘ ήρθε σε κατάσταση back to black , όπως θα τραγουδούσε και η Amy Winehouse!! Φυσικό επακόλουθο ήταν οι παρευρισκόμενοι από το τέλος της πλατείας και άνωθεν να χάσουν κάθε οπτική επαφή και να βλέπουν…με το κιάλι ή καθόλου!! Λογικά, θα’πρεπε να χαίρονται που τουλάχιστον άκουγαν ή…μήπως  όχι? Τα ηχεία στο ύψος της «νεκρής» γιγαντοοθόνης έδιναν απαράδεκτο ήχο με απώλεια μέσων συχνοτήτων και με δυσδιάκριτες τις φωνές των παρουσιαστών (ευτυχώς) και των τραγουδιστών (δυστυχώς)!! Αντίθετα, τα ηχεία πλησίον της σκηνής έδιναν άψογο, καθαρό ήχο. Φέτος, δύο τεράστιες δέσμες φωτός περιστρέφονταν στον ουρανό της πόλης, θυμίζοντας σε όλους τον ξιπασμό του Δήμου, που το «έπαιζε»  FOX Searchlight (οπωσδήποτε έχετε δει το logo της εν λόγω κινηματογραφικής εταιρίας)!! Υπερπαραγωγή, λοιπόν, η Γιορτή των Αγγέλων!!

 

Ευτυχώς, οι προσκεκλημένοι τραγουδιστές, αποζημίωσαν τον κόσμο δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και χαρίζοντας σχεδόν τρεις ώρες μουσικού προγράμματος. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας και οι υπόλοιποι, μπορεί να μην έκαναν την κραυγαλέα εμφάνιση του Ρουβά ή της Βανδή παλιότερα, αλλά συγκίνησαν σε μεγάλο βαθμό τα πλήθος!! Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, που απέτρεψαν το φιάσκο της γιορτής!! Και οι χορωδίες είχαν καλή παρουσίαση, όμως δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από το ανυπόμονο κοινό, που περίμενε να ακούσει γρήγορα τις «φίρμες»!! Αφανείς ήρωες και οι καμεραμάν, οι οποίοι σπρώχνονταν τακτικά από το κοινό που σκαρφάλωνε στις σκαλωσιές. Μάλιστα, δύο μαστουρωμένες νεαρές, κάθονταν πίσω τους κουνώντας χέρια και πόδια και πίνοντας μπύρες, ενώ παράλληλα κάπνιζαν!! Φυσικά, οι άχρηστοι σεκιουριτάδες δεν έπραξαν τίποτα!! Και μη χειρότερα!!

 

Το τέλος της γιορτής γύρω στις 22:30 σήμανε την έναρξη ή μάλλον την επιδείνωση του χάους!! Η κλειστή Μητροπόλεως δεν άνοιξε εγκαίρως και για πολλή ώρα η κυκλοφορία εκτρεπόταν στη στενή Βενιζέλου και την προβληματική από τα έργα μετρό Εγνατία!! Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ ακολουθούσαν αυτή διαδρομή, ενώ τα μεγάλα (όπως π.χ. το 5) έκαναν γύρο από Βενιζέλου, Πολυτεχνείου, Δικαστήρια, Πλατεία Δημοκρατίας και τέλος διασχίζοντας όλη πλέον την Εγνατία!! Κόλαση!! Μια διαδρομή ενός τετάρτου πραγματοποιούταν σε 50 λεπτά!! Διόλου δεν ίδρωνε το αυτάκι του μοναδικού τροχονόμου στη γωνία Μητροπόλεως και Βενιζέλου!! Η γιορτή είχε τελειώσει και εκείνος συνέχιζε να χαζολογεί με μία κοπέλα!! Στις υπόλοιπες κρίσιμες διασταυρώσεις, πλήρης απουσία οργάνων για τη διευθέτηση του κυκλοφοριακού χάους!! Εννοείται, φυσικά, ότι λυπάμαι πάντα τα συνεργεία του τμήματος καθαριότητας του Δήμου, που έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη, για να επανέλθει η πόλη στην αρχική κατάσταση σύντομα!!

 

Η Γιορτή των Αγγέλων, παρά την τεράστια οικονομική επιβάρυνση, που συνεπάγεται για τους δημότες, πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να προσφέρει σε όλους μας χαρά ενόψει της προσμονής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!! Αλλοίμονο, όμως, αν τα δέκα χρόνια εμπειρίας στη διοργάνωσή της, δεν δίδαξαν τίποτα στους ιθύνοντες!! Σκοπός είναι πλαισιώνεται πάντα από άψογη τεχνική υποστήριξη, σωστή και σοβαρή παρουσίαση, πέρα από κομματικές επιλογές και να μην επισκιάζεται από την επακόλουθη ταλαιπωρία τόσο του κοινού που την παρακολουθεί, όσο και εκείνων, οι οποίοι πρέπει να κινηθούν για άλλους λόγους στη ευρύτερη περιοχή!! Έλεος!! Η εν λόγω γιορτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει το βάθρο για λαϊκιστικές κομματικές δηλώσεις του τύπου, ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει τη νεολαία» κλπ. Κύριοι, αφήστε την ίδια να κρίνει το έργο σας, όταν έρθει η ώρα!!  Επειδή, θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά, ελπίζουμε σε καλύτερες διοργανώσεις και ευχόμαστε ολόψυχα σε όλον τον κόσμο καλές γιορτές!!

3 σχόλια:

maria 6 Δεκεμβρίου 2008 στις 4:55 μ.μ.  

ήθελα να πάω αλλά δεν μπόρεσα...
κρίμα...
γενικά είναι ένα από τα πολύ όμορφα χάπενινκ της πόλης αλλά όλο το χάνω γμτ.
πάντως..αρχισε η αντιστροφη μέτρηση πια...νιώθω πλέον ότι έρχονται τα χριστούγεννα και είναι πολύ όμορφη αίσθηση!!!

DaNaH 6 Δεκεμβρίου 2008 στις 4:58 μ.μ.  

Συμφωνώ απόλυτα με το review σου. Φέτος αν και είχα σκοπό να πάω λόγω κούρασης τελικά την παρακολούθησα από την τηλεόραση. Από την αρχή ο παρουσιαστής μου φάνηκε εντελώς σαχλός με τον τρόπο που προσπαθούσε να "ξεσηκώσει" το κοινό. Ακριβώς το ίδιο σχόλιο με εσένα έκανα εκείνη την ώρα "σαν να απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγίου!"

Όσο για όσα λες με τα λεωφορεία τα βίωσα στον ίδιο βαθμό πέρσι. Όλα τα λεωφορεία που κανονικά πηγαίνουν από Μητροπόλεως έκαναν το δρομολόγιο μέσω της μποτιλιαρισμένης Εγνατίας.

Τώρα αναφορικά με τους τραγουδιστές θα μου επιτρέψεις να εκφράσω την διαφωνία μου σχετικά με την επιλογή τους. Ο Μακεδόνας - ο οποίος μου αρέσει ιδιαίτερα - πιστεύω είναι ο μόνος που "έσωσε" την γιορτή προς το τέλος. Τους υπόλοιπους τους εκτιμώ απλά, όμως δεν νομίζω πως ήταν σωστή επιλογή για την γιορτή των αγγέλων. Τα Χριστούγεννα θέλουν ευχάριστα τραγούδια και όχι τραγούδια του στυλ "γαμώ την καταδίκη μου" κλπ. Θέλει αισιόδοξη και ευχάριστη νότα αυτή η γιορτή και όχι το μελαγχολικό/καταθλιπτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε. Ευτυχώς επαναλαμβάνω που ήταν και ο Μακεδόνας και το έσωσε κάπως στο τέλος.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ 6 Δεκεμβρίου 2008 στις 6:27 μ.μ.  

Γιάννη, καλό υπόλοιπο σ/κου...

vloutis.wordpres.com
vloutis.blogspot.com

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP