Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Στοπ καρέ 2


TΑ ΣΩΒΡΑΚΑ

Εικόνες μίας εποχής που φεύγει ανεπιστρεπτί. Τα περίφημα σώβρακα, που σα λέξη ίσως προκαλεί το γέλιο και μας φέρνει συνειρμικά στο νου φιγούρες παππούδων, ήταν καθιερωμένα πριν μερικές δεκαετίες. Βαμβακερά και άνετα, προσέφεραν ζεστασιά και σχετική άνεση. Ωστόσο, οι επιταγές της μόδας άλλαξαν. Τα μακριά σώβρακα συναντώνται πλέον κυρίως στο στρατό ως σκελέες και φοριούνται πάνω από το «κανονικό» εσώρουχο με σκοπό την προστασία των φαντάρων από το κρύο!! Παράλληλα, τα κοντά σώβρακα άλλαξαν design και…ονομασία!! Λέγονται πλέον μποξεράκια (πιο σικ!), ωστόσο δεν παύουν να στηρίζονται στη φιλοσοφία των προκατόχων τους! Καταστήματα σαν το εικονιζόμενο αποτελούν τα «τελευταία των Μοϊκανών» και το αγοραστικό κοινό τους περιορίζεται πια σε ελάχιστα ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η αγοραστική δραστηριότητα δεν αρκεί, ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα. Μια ματιά στη βιτρίνα μας πάει τουλάχιστον 30 χρόνια πίσω, τόσο σχετικά με τα εμπορεύματα, όσο και με την ανύπαρκτη διακόσμησή της, σε αντίθεση με τις φανταχτερές προσόψεις των σύγχρονων καταστημάτων. Η μόδα και το μάρκετινγκ μετέτρεψαν τα ταπεινά σωβρακάκια σε σέξυ αξεσουάρ ποικίλων χρωμάτων και σχεδίων, ενώ και οι φανέλες αναβαθμίστηκαν ανάλογα ως προς την αισθητική τους. Μόνη εξαίρεση για τις τελευταίες, οι αντίστοιχες ισοθερμικές, που απαντώνται σε εξειδικευμένα καταστήματα ειδών κάμπινγκ. Αλλαγές, λοιπόν, στα σημεία των καιρών? Ακόμη και τα πιο αναγκαία πράγματα μετατράπηκαν ήδη σε αντικείμενα μόδας και φετίχ. Πού αλλού θα φτάσουμε στο βωμό πλουτισμού των επιχειρήσεων? Τουλάχιστον, ένα είναι σίγουρο, ότι για πολλά χρόνια, γενεές επί γενεών  θα χρησιμοποιούν και μάλιστα με πάθος την έκφραση «θα τους πάρουμε και τα σώβρακα» θυμίζοντας, ότι κάποτε υπήρξε κι αυτή η χαζούτσικη λέξη, η οποία όμως απέκτησε διαχρονικότητα!! 

7 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:58 π.μ.  

Διαφορετική ανάρτηση....

Και περιεκτική.

Μου άρεσε.

Σε πολλούς... "τους πήρατε τα σώβρακα"!

Για καλό το λέω.

Την πολύ καλημέρα μου.

vloutis.wordpress.com
vlooutis.blogspot.com

Jparalias ή απλά...Γιάννης 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 12:21 μ.μ.  

Καλημέρα, Κώστα! Όπως έγραψα και δίπλα στο κουτί της "κουβεντούλας", ήθελα οπωσδήποτε να ελαφρύνω το τεταμένο κλίμα των ημερών, όπου μια θλιβερή ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται, χωρίς φυσικά να παύουμε να είμαστε συνειδητοποιημένοι!! Χαίρομαι που σου άρεσε!! Ο στόχος του "στοπ καρέ" είναι μια απλή φωτογραφία να αποτελεί αφετηρία σκέψεων και ίσως προβληματισμών, εκτός από τη δεδομένη αποτύπωση της ζωής στην πόλη...

Lambros 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 1:41 μ.μ.  

Πρωτότυπη ανάρτηση ... Συγχαρητήρια πολλά ...

jk in your life 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 11:03 μ.μ.  

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

sofia 11 Δεκεμβρίου 2008 στις 9:13 π.μ.  

ΑΑ! Πολύ καλό! Όπως λέω στα παιδιά όταν πάνε για εξετάσεις, Να τους πάρουμε τα σώβρακα, και τα στρίνγκ άμα λάχει!
καλημέρα

molemou 12 Δεκεμβρίου 2008 στις 12:21 π.μ.  

TI NA POUME GIA SOVRAKA AFOU MAS TA EXOUN PARI APO KAIRO:TIN KALISPERA MOU FILE

SummerDream 12 Δεκεμβρίου 2008 στις 1:29 π.μ.  

Την Παρασκευή 12/12 ανάβουμε ένα κεράκι στο μπαλκόνι μας στις 21:00 για τον♥Αλέξη♥ .

Αν δεν έχετε μπαλκόνι κάνει και ένα παράθυρο.

Προωθήστε το.

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP